Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Slitna tåg och dålig säkerhet i T-banan enligt enkät

Arbetsmiljön och säkerheten i Stockholms tunnelbana har stora brister. Det menar fackförbundet SEKO, efter en undersökning bland sina medlemmar i tunnelbanan.

Publicerad: 2010-12-20

Nyhet-101220

Enligt förbundet har arbetsmiljön och säkerheten försämrats sedan företagen MTR och TBT tog över tågtrafiken respektive underhållet för drygt ett år sedan. Enkäten som SEKO låtit göra visar bland annat att:
•Två av tre förare och varannan spärrexpeditör tycker att arbetsmiljön har blivit sämre under det senaste året. Även varannan medlem vid TBT tycker att arbetsmiljön försämrats.
•Närmare hälften av förarna och fyra av tio spärrexpeditörer har blivit utsatt för hot eller våld det senaste året.
•Bland förarna är några av de vanligaste problemen: för lite tid att vända vid ändstationer, hala spår, problem med att bromsa tågen och dålig sikt genom frontrutan.
•Spärrexpeditörerna är mest missnöjda med att man inte får lämna spärren för att gå på toaletten utan tillstånd samt personalbrist.

Skyddsombuden försöker påvisa brister och säkerhetsproblem men möts många gånger av brist på förståelse och trakasserier av chefer. Flera har sagt upp sig från både arbetsplatsen och uppdraget för att de inte orkar med motståndet, uppger Sekotidningen,

När det gäller säkerheten så visar undersökningen att:
•Mer än varannan medlem vid TBT anser att det förekommer att tåg som är mer slitna än vad regelverket tillåter skickas ut i trafik.
•Två av tre förare och närmare varannan medlem vid TBT upplever att det finns stora brister av underhållet i tunnelbanan.
•Sex av tio förare och varannan spärrexpeditör uppger att fel och brister som rapporteras till arbetsgivaren sällan eller aldrig åtgärdas.

– Det är inte okej att säkerheten kommer i andra hand och att resenärerna i tunnelbanan ska transporteras i tåg och vagnar som inte håller måttet, kommenterar SEKO:s förbundsordförande Janne Rudén.

Företagen MTR och TBT tillbakavisar kritiken i ett pressmeddelande. Säkerheten har högsta prioritet samtidigt som vi arbetar löpande med att säkerställa en trygg arbetsmiljö. Vi eftersträvar en konstruktiv dialog med medarbetarna, skyddsorganisationen och fackliga företrädare, säger MTR Stockholms vd Peter Viinapuu.

Publicerad: 2010-12-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!