Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sluta diskriminera inåtvända personer!

Publicerad: 2013-10-24

Arbetslivet överskattar social kompetens och väljer bort inåtvända. Det säger arbetspsykolog Björn Hillström, i det nya numret av Du&jobbet.

Är du inåtvänd eller utåtriktad? Så många som drygt var tredje tillhör den förra gruppen. I takt med tidens uppmaning att vårda sitt varumärke och bygga nätverk, blir idealet på arbetsplatser allt mer att den extroverte är bäst.

Arbetspsykolog tycker det är olyckligt. Han menar att inåtvända diskrimineras, t ex när de söker jobb.

– Introverta har ofta en mer neutral framtoning. De är mindre snabba i repliken, något som kan vara en nackdel när man snabbt kan presentera sig, säger han till Du&jobbet.

Författaren som själv betraktar sig som blyg och tillbakadragen, håller med och tycker att arbetslivets fixering vid social kompetens blivit allt värre.

– I dag har inte företagen råd att satsa på en extremt blyg person. En sådan som jag hade aldrig fått chansen, säger hon i det nya numret av Du&jobbet.

Enligt Björn Hillström lockar olika yrken olika personligheter.

Vanliga yrken för introverta är bl a poliser, revisorer, tekniker, sjuksköterskor och bibliotekarier.

Vanliga yrken för extroverta är bl a försäljare, chefer, receptionister, sekreterare och journalister.

 •Läs mer i det nya numret av Du&jobbet!

Publicerad: 2013-10-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!