Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Småbarnsföräldrar har högst arbetsbelastning

Ensamstående mammor och sammanboende pappor med barn under sju år har högst arbetsbelastning, om man räknar både yrkesarbete och arbete i hemmet. Det visar siffror som från Scb som TCO lyft fram under seminariet Livspussel inpå bara skinnet.

Publicerad: 2010-06-03

Hemarbetet i en familj med barn under 7 år och två föräldrar tar mer än dubbelt så lång tid som för ett sammanboende par utan barn.
Det är ingen nyhet att småbarnsföräldrar har hög belastning och att kvinnorna gör mest hemarbete, konstaterar Kerstin Olsson, sekreterare i TCO:s jämställdhetspanel.

– Det vi vill lyfta fram är att när man slår ihop hemarbete och förvärvsarbete har kvinnor och män lika hög belastning. Men det är ett spegelvänt förhållande, där kvinnornas hemarbetar ungefär lika mycket som männen förvärvsarbetar.

Mot bakgrund av detta går det inte att bara begära att männen ska göra mer hemma, menar Kerstin Olsson.
– Då skulle de få orimliga arbetsdagar. Det som måste ske är att de förvärvsarbetar mindre, för att ha utrymme att göra mer i hemmet. Det går heller inte att tala om arbetstidsförkortning överlag, för kvinnor med småbarn har redan gått ner i tid. Jobbar de ännu kortare kommer de efter i löneutveckling och får sämre pension.

I förvärvsarbete ingår både själva arbetet och resorna till jobbet. I hemarbete ingår allt hushållsarbete, som matlagning, städning, disk, tvätt, underhållsarbete, inköp av varor och tjänster. Dessutom räknas omsorg om egna barn i vid bemärkelse, tillsyn, hjälp, lek, samtal, högläsning, deltagande i aktiviteter, m m.

Total arbetsbelastning:
•Ensamstående mammor samt sammanboende pappor med barn under 7 år, 68 timmar/vecka
•Sammanboende mammor, barn över 7 år, 65,5 timmar/vecka
•Sammanboende mammor, barn under 7 år, 65 timmar/vecka
•Sammanboende pappor, barn över 7 år, 63,5 timmar/vecka
•Ensamstående mammor, barn över 7 år, 62,5 timmar/vecka

Lägst total arbetsbelastning:
•Ensamstående kvinnor, 45- 64 år utan barn, 56 timmar/vecka.

Publicerad: 2010-06-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!