Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Smarta sanktioner behövs i arbetslivet

Mer smarta sanktioner i arbetslivet, efterlyser den nye arbetsmarknadsministern Hillevi Engström. Annars är hon försiktig med löften om vad hon vill göra med arbetsmiljöpolitiken.

Publicerad: 2010-11-08

Foto: Regeringskansliet

Vägen dit ska gå genom information som ska öka kunskapen om vikten av goda arbetsvillkor.
– Om man minskar frånvaron som kan uppkomma på grund av dålig arbetsmiljö så ökar man kvalitet och produktivitet. Sprider man kunskap om den kopplingen så kommer fler att ta ansvar och göra något för att förbättra arbetsmiljön och minska riskerna, tror Hillevi Engström.

Behovet verkar omfattande. Arbetsmiljöverkets nyligen avslutade granskning av 1 600 arbetsplatser visar att nästan vartannat företag saknar grundläggande kunskaper om arbetsmiljö.
– Det är inte alls acceptabelt, men det har ändå skett förbättringar.

Men räcker det att jobba förebyggande? Vad händer med Arbetsmiljöverkets inspektioner, som minskat de senaste åren?
– Vi behöver både inspektion och information. Vi kan inte inspektera alla arbetsplatser utan sträva efter så hög träffsäkerhet som möjligt i de mest riskutsatta branscherna.

Arbetsmiljöverkets minskade anslag har lett till att Sverige släpar efter och har färre inspektörer, räknat per arbetsställe, än övriga Europa, är det rimligt?
– Det är inte bara mängden inspektörer som är avgörande. Det positiva är att Arbetsmiljöverket har ökat sin effektivitet och jobbar smartare. Varje inspektör gör nu fler besök.

Hillevi Engström tror att arbetsgivarna kan göra mer för att få in fler i arbetslivet. Det får inte vara så slimmat att bara vissa får plats. Vi kan inte alltid vara hundraprocentigt arbetsföra och prestera på topp hela livet. Man måste kunna anpassa arbetslivet efter det och sänka trösklarna in till arbetsmarknaden, menar hon.

Publicerad: 2010-11-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!