Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Snygga män får lättare jobbet

Ju snyggare du är desto större är chansen att få ett jobb, Åtminstone om du är man. För kvinnor kan skönhet vara en nackdel.

Publicerad: 2010-12-08

Nyhet_101208

Vilken betydelse har utseendet vid en jobbansökan? Svaret, enligt en ny undersökning, är att det beror på om du är man eller kvinna.

Män som ser bra ut klarar sig bättre, medan för en snygg kvinna kan utseendet tvärtom spoliera chanserna.

Studien är gjord vid Ben-Gurion Universitetet i Israel och utgår från omkring 5 300 CV som skickades till mer än 2 600 företag som sökte folk.

Två olika ansökningar skickades in, meriterna var de samma – det enda som skiljde åt var att den ena innehöll ett foto, antingen av en attraktiv man/kvinna, eller en ”normalsnygg” man eller kvinna. Forskarna valde bilder från 300 universitetsstuderande, där en panel fick rangordna dem som var mest attraktiva.

Resultatet av undersökningen är att de mest attraktiva männen kallades dubbelt så ofta som de mer alldagliga, i 20 procent av fallen, mot 9,2 procent. En attraktiv man behövde i genomsnitt skicka in fem ansökningar för att få komma på en intervju. Den alldaglige mannen behövde elva CV på sig för att få chansen att bli intervjuad.

Någon skönhetspremium fanns däremot, överraskande nog, inte för kvinnor. De som hade störst chans att bli kallade var kvinnor som inte skickade någon bild alls. Resultatet var i snitt 22 procent högre än för de med normalt utseende och 30 procent högre än för de bildsköna.

Främsta förklaringen, enligt forskarna, är kvinnlig avundsjuka. De som gick igenom ansökningarna på företagen var nämligen i de flesta fall yngre kvinnor. De ville inte gärna anställa en attraktiv kvinna på arbetsplatsen, som skulle konkurrera med dem om männens uppmärksamhet, menar forskarna.

•Läs studien: Are good-looking people more employable?

•Att arbetsgivare vill ha snygg personal har tidigare visats i en svensk studie av Henrietta Huzell, vid Karlstads Universitet.

Publicerad: 2010-12-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!