Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sociala företag ökar starkt

De sociala företagen blir allt fler. Idag finns det 268 sådana företag i landet. En ökning med 79 procent sedan 2008.

Publicerad: 2012-02-24

Det framgår av en kartläggning som Tillväxtverket gjort. Myndigheten har som en uppgift att stödja bildandet av sociala företag

Enligt undersökningen fanns det 150 sociala företag 2008, nu är de 268 stycken. Ett 30-tal nya är på gång. De regionala skillnaderna är stora, flest finns i Västra Götaland.

Totalt sysselsätts 9 000 i dessa företag – personer som annars har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Företagen drivs oftast som ekonomiska föreningar och verkar inom försäljning, hotell och restaurang, hushållsnära tjänster, byggbranschen och fastighetsservice. Sociala företag enligt Tillväxtverkets definition, har som mål att integrera människor i arbetsliv och samhälle, skapa delaktighet för medarbetarna, återinvestera vinster i den egna verksamheten och vara fristående från offentlig sektor.

Sociala företag verkar på samma marknad som vanliga företag. En del av de sociala företagens affärsverksamhet är rehabiliterings- och arbetsmarknadsinriktade tjänster. Den andra delen är produktion av varor och/eller tjänster. Kommuner, staten och EU kan ge stöd och bidrag till de sociala företagen.

Publicerad: 2012-02-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!