Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sömnbrist en hotande ohälsobomb

För många sena nätter och lite sömn kan få allvarliga hälsokonsekvenser. Risken att drabbas av hjärtsjukdomar kan öka med nära 50 procent.

Publicerad: 2011-02-10

Nyheter110210

Det varnar forskare vid Universitetet i Warwick för i en ny studie.

Forskarna visar att en lång period av lite sömn, mindre än sex timmar per natt, leder till en ökad risk för att drabbas eller dö av hjärtsjukdomar med nära 50 procent och att utveckla eller avlida av stroke med 15 procent. Forskarna kommer till den slutsatsen efter att sammanställt uppgifter från olika studier av mer än 470 000 personer från åtta länder (däribland Sverige), som följts i upp till 25 år.

Forskningsledaren, professor Francesco Cappuccio, kallar utvecklingen för en tickande hälsobomb. Det finns en förväntan om att vi ska hinna med allt mer, att få ihop balansen mellan arbete och fritid gör att vi byter bort värdefull sömn för att se till att vi gör klart alla uppgifter som vi tror förväntas av oss, menar han. går mer och mer mot att ”

Mellan sju och åtta timmar är den optimala sömnmängden, enligt studien. Att sova mer än nio timmar, å andra sidan, är heller inte bra och kan vara en tecken på andra hälsoproblem.

Resultatet har redovisats i tidskriften European Heart Journal.

•55 procent av svenska arbetstagare säger att de får mindre än sju timmars sömn per dygn under en arbetsvecka. 1 procent säger att de sover minst nio timmar om dagen.
22 procent av kvinnorna och 18 procent av männen säger att de varje vecka har svårt att sova på grund av tankar på arbetet.
Vanligast är det bland kvinnliga grundskollärare (43 procent) och kvinnliga chefer (31 procent).
(Källa: Arbetsmiljöverket)

Publicerad: 2011-02-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!