Sömnbrist gör det svårt att styra känslor
Sömnbrist påverkar vår förmåga att kontrollera känslor. Håll koll på dig själv när du sovit för lite. Forskaren Sandra Tamm undersöker kopplingar mellan sömnbrist och depression.
Publicerad: 2021-04-26
Försökspersonerna hade bara sovit tre timmar under ett och ett halvt dygn. De fick inte gå och lägga sig förrän tre timmar innan den tid då de normalt skulle stigit upp.
– Vi ville efterlikna den sömnbrist som man kan ha vid exempelvis jourarbete, säger Sandra Tamm, forskare vid Psykologiska Institutionen, Stockholms universitet, Karolinska Institutet och University of Oxford.
Syftet med experimentet var att se hur den självupplevda förmågan att reglera känslor påverkas av sömnbrist och om det även syns i hjärnan. Deltagarna fick se neutrala och obehagliga bilder.
– Framför allt de yngre deltagarna tyckte att sömnbristen hade effekt på deras egen upplevelse av att kunna reglera känslor.
Däremot syntes inte några förändringar i hjärnan, som undersöktes med funktionell magnetkamera.
– En natts sömnbrist är kanske inte tillräckligt för att få en mätbar effekt på hjärnan, men den självupplevda effekten kan ändå vara stark och få konsekvenser.
Sömnbrist kan märkas på jobbet, säger Sandra Tamm.
– Det finns situationer där du behöver kunna reglera dina känslor. Gallskriker man på sin kollega kan det leda till konflikter.
Även själva yrkesutövandet kan påverkas.
– Det är inte så att till exempel att jag som psykiater blir helt inkompetent av sömnbrist, effekterna är små. Men har jag varit vaken en natt och ska ta ställning till en patients mående är det ändå något att tänka på.
Det är lämpligt att undvika vissa repetitiva uppgifter, som att köra bil, när man har sovit dåligt. Däremot kan det gå bättre än man kanske tror att utföra andra uppgifter.
– Det har visat sig att man presterar ganska bra trots sömnbrist, bland annat när gäller att lösa komplicerade matematikuppgifter.
Forskningen om sömnbrist och känslor är viktig inte minst när det handlar om depression, säger Sandra Tamm.
– Vi vet sedan tidigare epidemiologiska studier att personer med sömnproblem har ungefär en dubbelt så stor risk att drabbas av depression.
Vad man däremot inte vet säkert är om eller hur sömnbrist även kan orsaka depression. Det är något som Sandra Tamm forskar vidare om.
– Depression påverkar förmågan att reglera känslor och gör att man uppfattar saker som mer negativa än annars. Om det är så att även sömnbrist gör att man blir sämre på att reglera känslor skulle det kunna vara en mekanism som efterhand leder till depression, säger hon.
Sandra Tamm har fått priset Töres Theorell Early Career Award för studien ”Sleep restriction caused impaired emotional regulation without detectable brain activation changes – a functional magnetic resonance imaging study”. Priset delas ut av Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.
//ANN PATMALNIEKS
SOVIT FÖR LITE? TÄNK PÅ DET HÄR:
1. Sömnbrist är en av flera möjliga stressorer. Se till att stärka andra faktorer, så att du till exempel inte är både trött och hungrig samtidigt.
2. Ge inte efter för tröttheten när det gäller rörelse. Fysisk aktivitet är bra om du sovit dåligt, även om det tar emot.
3. Om du vet med dig att du tillfälligt sovit för lite, försök om möjligt att undvika situationer där du behöver hantera komplicerade känslor just då.
4. Det finns behandling för långvariga sömnbesvär. KBT för insomni är evidensbaserat.
5. Överdriv heller inte betydelsen av tillfällig sömnbrist. De flesta klarar att sova sämre eller kortare under en period.
Källa: Sandra Tamm.
Foto: Colourbox.
Publicerad: 2021-04-26
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.