Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sömniga vill äta för mycket

Dålig sömn är ett folkhälsoproblem. Nu visar ny forskning att dåliga sovvanor gör att vi äter mer och sämre.

Publicerad: 2013-02-22

Många har problem att sova på grund av tankar på jobbet. En studie från Uppsala universitet, Neurovetenskapliga institutionen, ger nu besked om att sömnbrist ökar risken för att på sikt gå upp i vikt. Den som sovit dåligt tar nämligen större portioner mat med mer mängd kalorier.

Uppsalaforskarnas tidigare studier har pekat på en koppling mellan brist på sömn och en aktivering av en del av hjärnan som är kopplad till önskan att äta. Det har räckt med en enda natts sömnbrist hos unga normalviktiga män för att de ska vilja äta mer.

I den nya studien har forskarna låtit 16 normalviktiga män välja portioner av sju olika maträtter och sex mellanmål. Första gången de valde mat var de hungriga och därefter mätta. I ett av försöken hade männen fått åtta timmars sömn, i det andra fallet hade de fått sömnen störd.

Det visade sig att männen som inte sovit valde större matportioner med högt kaloriinnehåll. De gjorde detta både före och efter en mättande frukost. Sömnbrist ökar alltså matintaget oavsett hur mätta vi är.

Resultatet av undersökningen har publicerats i tidskriften Psychoeuroendorcinology.

•Andelen som 2011 uppgav att de varje vecka har svårt att sova p.g.a. tankar på arbetet var för kvinnor 23 procent och för män 18 procent. (Källa: Arbetsmiljöverket).
Yrken som har svårast att koppla av (procent)
Kvinnor
Gymnasielärare m.fl. 47
Företagssäljare 30
Ledningsarbete 28
Kontorssekreterare, läkarsekreterare m.fl. 27
Män
Gymnasielärare m.fl. 30
Chefer för särskilda funktioner 29
Försäljare, fackhandel 24
Företagssäljare 23

Publicerad: 2013-02-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!