Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sömnlösa blir mer känslosamma på jobbet

Sovit för lite? Det kan märkas när du har att göra med dina kollegor. Bland annat stiger irritationsnivån, säger Tina Sundelin som forskar om sömnbrist i en social värld.

Publicerad: 2012-04-24

Kommer du till jobbet efter en natt med för lite sömn påverkas känslolivet, och därmed relationerna till andra.

– När man sover för lite blir man mer emotionell, både positivt och negativt. Man blir lättare irriterad men kan också ha närmare till skratt, säger Tina Sundelin, doktorand vid psykologiska institutionen, vid Stockholms universitet, som forskar om sömnbrist i en social värld.

I vanliga fall kanske man klarar att lägga band på sig när känslorna flammar upp, men när man är trött blir det svårare.

– Vi har inte samma kontroll och dämpning. Vi kan bli mer aggressiva och få svårare att stoppa oss själva. Normalt sett är vi rätt bra på att läsa av och bedöma andras känslor, men har vi inte sovit ordentligt känner vi oss mindre empatiska. Den som är trött verkar dessutom reagera starkare på orättvisor.

Minnet påverkas också av sömnlösa nätter. Experiment har visat att negativa minnen från dagen innan finns kvar, medan de positiva oftare försvinner. Detta skulle kunna påverka t ex hur vi förhåller oss till andra i konflikter.

•Läs mer i nästa nummer av Du&jobbet!

Publicerad: 2012-04-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!