Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sophiahemmet hjälper nyanlända sköterskor

Foto: Pia Hultkrantz

Publicerad: 2018-09-17

Kunskapsprovet är en hög tröskel för många nyanlända läkare och sjuksköterskor. Sophiahemmet har startat en utbildning som ska förbereda dem inför provet.

Sophiahemmets högskola i Stockholm har nu börjat utbilda nyanlända sjuksköterskor, för att dessa snabbare ska komma i arbete. I augusti började två sjuksköterskor på skolans skräddarsydda introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård. Tidigare har bara nyanlända läkare deltagit i kursen.

Det krävs att man klarar kunskapsprov för att kunna arbeta som legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige. Den tröskeln har visat sig hög för en del sjukvårdspersonal från andra länder.  Sjuksköterskan Omar Hawajri från Palestina säger till Sophiahemmets webbsida:

– Jag har gjort allt för att få de erfarenheter som krävs inför kunskapsprovet men inte vetat vilken väg jag ska gå. Det krävs praktisk träning men jag har inte släppts in i sjukvårdssystemet. Trots att jag jobbat som sjuksköterska i nästan fyra år i Palestina vill ingen låta mig arbeta som vare sig undersköterska eller avdelningsassistent, berättar Omar Hawajri, som idag försörjer sig som personlig assistent.

Hans kurskamrat Fwo Yi Tee från Malaysia håller med.
–Det finns ett skriande behov av personal och avdelningarna tvingas stänga vårdplatser på grund av detta. Samtidigt är det väldigt svårt för sjuksköterskor utbildade utanför EU/EES att få sin legitimation här, trots att det skulle kunna lösa en del av problemet.

Introduktionsutbildningen på Sophiahemmet är tre månader lång. Den innehåller föreläsningar om bl a lagar, etik, genusfrågor och patientens ställning i vården. Flera moment genomförs tillsammans med studenter på den ordinarie sjuksköterskeutbildningen. Auskultation, då man följer med legitimerad personal för att lyssna och iaktta, sker på Sophiahemmet.

Meningen är att deltagarna efter genomgången utbildning ska vara väl förberedda inför kunskapsprovet. Sedan 2016 har 65 läkare från ett 30-tal länder gått kursen. Enligt Sophiahemmet har resultaten varit synnerligen framgångsrika.

Publicerad: 2018-09-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!