Ställ krav på ljuset
LJUS Bra belysning är extra viktigt under det mörka halvåret. Se upp med ljusfällorna och satsa på kvalitet, råder sömn- och ljusforskaren Arne Lowden.
Text : Ann Patmalnieks
Publicerad: 2022-12-13
Pigg av ljus – men faktiskt också trött. Arne Lowden, docent i psykologi, Stockholms universitet, specialiserad på ljuspåverkan, förklarar hur det hänger ihop.
– Får man bra ljus på dagen sover man bättre på natten och blir piggare nästa dag. Ljuset behövs för att dygnsrytmen ska fungera bra.
Många kvällspigga skulle må bäst av ett dygn med fler timmar.
– De behöver rucka på den inre klockan så att den anpassar sig till 24 timmar och för det krävs dagsljus på förmiddagen.
På de allt vanligare aktivitetsbaserade kontoren är platserna nära fönster som regel mest populära, påpekar han.
– De morgonpigga kommer först och väljer plats. De kvällströtta som verkligen behöver ljuset riskerar att hamna längst bort.
Enligt Arbetsmiljöverkets rekommendationer ska en kontorsarbetsplats ha en belysning på 500 lux. Utomhus kan det vara flera tusen lux, medan 200 till 300 inte är ovanligt inomhus, berättar Arne Lowden.
Tidigare studier har visat att bara 66 procent av alla som arbetar inomhus sitter mindre än två meter från ett fönster. På längre avstånd än så kan luxtalet gå ner till 62 lux. Det handlar förstås inte bara om kontor, forskarna har till exempel sett att på äldreboenden kan ljuset ligga under 100 lux.
Lux-talet säger dock inte hela sanningen.
– Det berättar kanske inte vilken biologisk effekt det har, hur celler och hormonnivåer påverkas av ljuset.
Men om riktvärden inte är allt, hur ska man då veta om belysningen är bra? Arne Lowden tycker att man ska börja med att fråga dem som jobbar.
– Hur uppfattar de ljuset, är det behagligt. Det finns stora individuella skillnader. Personer med synfel eller överkänslighet mot sinnesintryck måste också beredas plats. Man måste även ta hänsyn till att synen förändras med åldern.
Så säger föreskriften
- Arbetsplatser ska vara utformade så att de kan ge tillfredställande dagsljus och utblick under dagen.
- Om verksamhetens art gör att detta inte är möjligt ska det vidtas åtgärder som kompenserar bristen.
Paragraf 137, Afs 2020:1
Ljusstyrka och flimmer går att mäta både professionellt och med en app från Arbetsmiljöverket. I appen går det att välja mellan olika miljöer, som kontor, klassrum, mekanisk verkstad eller djurstall.
Traditionellt läggs ljusmätaren ner horisontell på ett bord.
– Men forskare har påpekat att det ljus som faller ner på bordet ofta är starkare än det som når ögat. I framtiden kan det bli mer intressant att placera mätaren vertikalt i ögonhöjd.
Det som kallas dagsljuslik belysning är inte så likt det riktiga dagsljuset, säger Arne Lowden.
– Ökar man belysningens styrka så att den motsvarar ljuset ute upplever många obehag. Ett så starkt ljus kanske passar bäst i en del av arbetslokalen, varför inte i en särskild ljushörna.
Men ljus inomhus handlar inte bara om lampor, utan om hela innemiljön.
– När vi gjorde en ljusmätning på ett företag märkte vi att både ljudabsorbenter och golv var mörkt. Så fort man tittade utanför skrivbordet var ytorna mörka. Det skapar trötthet.
I dag finns stora tekniska möjligheter att styra ljus, säger han.
– Den nedstämdhet som många får under den mörka tiden kan förebyggas med bättre ljus. Jag tycker att man ska ställa krav på ljus. Vi behöver mer ljuskunskap.
Gör så här
- Undvik flimmer. Ta en smart telefon och fokusera med kameran på nära håll då syns det om ljuskällan flimrar. Flimmer kan leda till trötthet, huvudvärk och obehag. Flimmer mäts i Hertz (Hz) och modulation.
- Ta bort bländning. Ha en jämn belysning och en inredning utan för stora kontraster. Det minskar risken för bländning och reflexer. Prova kepstricket: håll handen över pannan som en skärm, ta bort handen. Blir det skillnad? Då är ljuset sannolikt bländande.
- Ha tillräckligt starkt ljus. Dålig belysning gör att man blir trött i ögonen och risken för muskelspänningar ökar. Det kan bli svårare att utföra jobbet. Brevbärare som ska sortera post eller hitta namn i illa belysta trappuppgångar är en av många drabbade yrkesgrupper.
- Prova en stark dagsljuslik belysning på en mindre yta i lokalen, där anställda kan välja att vara en stund för att få en ”ljusdusch”. Ljusterapilampa vid arbetsplatsen kan knuffa dygnsrytmen i fas. Det finns också särskilda ljusterapiglasögon att använda på morgonen.
- Ut och gå, morgon och lunch! Inte bara för att bli pigg för stunden utan för att det då är lättare att få en dygnsrytm där man somnar i tid. Dra ner belysningen kvällstid, undvik mobil och dator sista timmen.
- För skiftarbetare finns särskilda rekommendationer. Ett dynamiskt ljus som går att förändra under dygnet är bäst. På Malmö sjukhus har man under nattpasset provat en ljuspuls, extra starkt ljus under en halvtimme för att få i gång piggheten.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.