Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Starkt stöd för att dela lika

Hemmafrun är inget ideal för dagens föräldrar, enligt en ny undersökning.

Publicerad: 2012-03-07

Det är LO som låtit Novus Opinion fråga 1 000 personer om deras syn på familjepolitik och föräldraledighet. Resultatet visar att dagens föräldrar vill dela på ansvaret för hem och familj. Tre av fyra svenskar anser att det är bäst att båda föräldrarna arbetar och delar ansvaret mellan sig. Bara en av tio föredrar en lösning där kvinnan arbetar deltid, och ännu färre föredrar en hemmafrumodell.

Undersökningen visar också att det finns ett starkt stöd för att föräldrar ska dela lika på föräldraledigheten. Fyra av tio tycker att pappor ska ta ut minst hälften av föräldradagarna. Bara två av tio tycker att papporna ska vara hemma kortare tid.

Sju av tio skulle helst arbeta kortare tid för att kunna hämta på skola och förskola. Vara 5 procent föredrar att någon annan, företag eller barnflicka, hämtar barnen tidigare.

LO vill utöka antalet pappamånader i föräldraförsäkringen, från två till fyra, som ett första steg mot en tredelad föräldraförsäkring. Kommunernas skyldighet att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid behöver också skärpas, liksom rätten till heltidsarbete, anser LO, där varannan kvinnlig medlem arbetar deltid.

Enligt LO är 23 procent av kvinnor inom arbetaryrken tidsbegränsat anställda. Bland kvinnor som inte är fackligt anslutna är det nära varannan (46 procent).

Publicerad: 2012-03-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!