Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Statsanställda jobbar allt längre

Allt fler statligt anställda fortsätter jobba efter 65 år, visar nya uppgifter.

Publicerad: 2010-03-05

Uttåget från arbetsmarknaden av den stora generationen 40-talister verkar dröja. Det framgår av nya uppgifter från Statens pensionsverk, SPV.
Under förra året valde 8 av 10 statsanställda som fyllt 65 år att skjuta upp pensioneringen.
På fem år har andelen som fortsätter efter pensionsåldern ökat med 300 procent. Genomsnittsåldern för pensionsavgången har sedan 2004 ökat från 61,5 år för män och 64,4 år för kvinnor till 65 år för både män och kvinnor.
De flesta 40-talister på arbetsmarknaden finns i statlig tjänst. Fram till 2015 beräknas cirka 50 000 statsanställda gå i pension. Men allt senare pensionsålder gör att gruppen bara delvis försvinner, enligt SPV.

Arbetsgivareverkets generaldirektör Göran Ekström, tror att förklaringen beror på god arbetsmiljö i staten. Något man sett i arbetsmiljöundersökningar.
– Medarbetarna upplever att de både har meningsfulla arbetsuppgifter och bra arbetsförhållanden och det understryker dessa siffror, säger han i ett pressmeddelande.

En bild som knappast fackförbundet ST knappast instämmer i. Enligt deras senaste arbetsmiljöundersökning präglades arbetsmiljön i staten av sådant som hot, våld, stress och sömnproblem. Statliga arbetsplatser har även lågt i tak och de som kritiserar arbetsledningen drabbas av repressalier, enligt undersökningen.

Publicerad: 2010-03-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!