Stopp på vart fjärde bygge efter kontroller
Publicerad: 2019-10-02
På var fjärde byggarbetsplats stoppades vissa arbetsmoment för att det fanns risker för de anställdas hälsa. Det var ett av resultaten när Arbetsmiljöverket och sju andra myndigheter nyligen gjorde oanmälda kontroller på ett 70-tal byggarbetsplatser.
Tillsammans med bland annat Skatteverket och Polisen har Arbetsmiljöverket fått i uppdrag av regeringen att motverka brottslighet inom arbetslivet. Under förra veckan gjorde de åtta myndigheterna gemensamma kontroller av drygt 100 företag på omkring 75 byggarbetsplatser.
Inspektionerna visade på många brister. Det handlade bland annat om brist på fallskydd, ställningar som inte var säkra, felaktigheter i personalliggare samt att det förekom illegal arbetskraft. På var fjärde arbetsplats stoppades ett eller flera arbetsmoment omedelbart.
I de fall där myndigheterna valde att stoppa arbetsmoment handlade det oftast om att det fattades fallskydd, berättar Arne Alfredsson, tillförordnad chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.
– Det är sorgligt och upprörande att man inte har fallskydd. Fall är också en förhållandevis lätt sak att skydda sig mot, säger Arne Alfredsson.
Ofta handlar det om att arbetsgivarna inte tagit ansvar för att fallskydd monterats, eller att det används felaktigt. Men Arbetsmiljöverket möter också arbetsplatser där fallskydden finns men där arbetstagarna själva väljer att ”gena”, att man struntar i fallskydden, för att bygget ska gå snabbare.
Utöver riskerna för de anställda kan företag som inte tar sitt ansvar för arbetsmiljön sätts den fria konkurrensen ur spel.
– En arbetsgivare som inte räknar in risker för liv och hälsa i kalkylen kan lämna ett lägre pris. Då blir det svårt för de seriösa aktörerna att konkurrera, fortsätter Arne Alfredsson.
Kontrollinsatsen riktade sig både mot stora och små företag, i hela landet. På de flesta arbetsplatser som besöks har myndigheterna oftast fått en indikation om att allt inte står rätt till. På de besökta arbetsplatserna fann man även ett 30-tal personer som vistades i Sverige illegalt.
Fackförbundet Byggnads är positiva till de genomförda kontrollerna.
– Illegal arbetskraft och farliga arbetsmiljöer hör inte hemma på svensk arbetsmarknad. Allt fler har börjat vakna och ser nu den verklighet som vi byggnadsarbetare lever i. Vi har påtalat problemen under lång tid och äntligen har regeringen och myndigheterna lyssnat. Jag hoppas att vi kommer se många fler räder framöver, säger förbundets ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Publicerad: 2019-10-02
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.