Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stor variation i antalet vaccinerade i olika yrken

COVID Vaccinationstäckningen mot covid-19 varierar kraftigt mellan olika yrkesgrupper i Stockholms län, visar en ny studie från Centrum för arbets-och miljömedicin i Region Stockholm. Insatser på arbetsplatsen är en möjlig väg för fler vaccinerade, skriver rapportförfattarna.

Publicerad: 2022-03-17

I vissa yrken är vaccinationsgraden låg. Vaccination på arbetsplatsen och på arbetstid skulle vara en möjlig väg att gå för att får fler vaccinerade. Foto: Adobe Stock

En risk med låg vaccinationstäckning på arbetsplatsen är att det kan leda till hög sjukfrånvaro under de perioder när virusspridningen är hög. Men framförallt innebär den låga vaccinationstäckningen att smittspridning riskerar öka mellan anställda och de personer de träffar i sitt arbete, skriver Centrum för arbets- och miljömedicin i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Ett särskilt stort problem blir detta i yrkesgrupper som har kontakt med grupper som är mer känsliga för smitta, som undersköterskor i hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende, personliga assistenter och vårdbiträden.

Dessa var också yrken som hade lägre vaccinationstäckning enligt studien. En analys av vaccinationstäckningen i enskilda yrkesgrupper i relation till hela den arbetande befolkningen i Stockholms län visade att bland kvinnor var grupperna med lägst vaccinationstäckning: ekonomiassistenter, övriga kontorsassistenter och sekreterare, butikssäljare inom fackhandeln, butikssäljare inom dagligvaror, barnskötare, restaurang- och köksbiträden, undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende, personliga assistenter, vårdbiträden och städare.

Bland män var yrkesgrupperna med lägst täckningsgrad: butikshandlare inom fackhandeln, butikshandlare inom dagligvaror, fastighetsskötare, kockar och kallskänkor, buss- och spårvagnsförare, träarbetare, snickare, restaurang- och köksbiträden, lager- och terminalpersonal, lastbilsförare och städare.

Arbetsplatsen kan vara en möjlig väg till att fler blir vaccinerade enligt rapportförfattarna. På arbetsplatsen möts människor med olika bakgrund vilket innebär möjlighet att förmedla kunskap och skapa förtroende. Företagshälsovården kan ge saklig information och tillfälle för enskilda att i förtroende diskutera farhågor de kan ha inför vaccination. Arbetsgivaren kan också på olika sätt underlätta vaccinationen.

– Arbetsmarknadens parter har tidigare tagit upp vaccination på eller i anslutning till arbetsplatsen som en väg att öka vaccinationstäckningen. Vår rapport ger ett detaljerat underlag för en bredare diskussion om detta, säger Maria Albin, professor, överläkare
Centrum för arbets- och miljömedicin i ett pressmeddelande.

//ELSA FRIZELL

Läs rapporten här

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2022-03-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!