Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stora brister i arbetet mot vibrationsskador

Fredrik Gustavsson.

Publicerad: 2017-12-11

Det råder utbrett slarv med hanteringen av vibrerande verktyg. Det konstaterar Byggnads efter skyddsronder. ”Jag vaknar av att armarna gör ont”, säger byggnadsarbetaren Fredrik Gustavsson.

Byggnads har nyss gjort  1200 extra skyddsronder på byggföretag. På nio av tio arbetsplatser upptäcktes brister i skyddet mot vibrationsskador. 400 000 personer jobbar med vibrerande verktyg och maskiner mer än två timmar dagligen. Varje år får hundra personer skador. Enligt AFA försäkring är mer eller mindre kroniska vibrationsskador numera den vanligaste arbetssjukdomen. Vita fingrar, domningar, stickningar, fumlighet och värk är vanligt.

I Du&jobbet nr 8/17 beskriver byggnadsarbetaren Fredrik Gustafsson de svåra följderna.

– Det värsta är nog att jag inte sovit ordentligt på många år. Jag vaknar av att armarna gör ont och händerna är som lampsladdar. Jag måste skaka liv i dem.

Han beskriver hur arbetet har förändrats och blivit mer monotont, mycket av hantverket är borta.

– Du arbetar hela tiden med proppmaskiner och mutterknackare och spikpistoler och slagborrar. Och verktygen har blivit effektivare och vibrerar mer.

Byggnads kräver att arbetsgivarna tar sitt ansvar att följa de föreskrifter som finns för vibrationsskador och sanktioner införs mot de arbetsgivare som inte gör detta.

Ett projekt på Swerea-IVF visar dessutom att det går att få bort vibrationerna från nästan alla verktyg.

Publicerad: 2017-12-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!