Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stora skillnader i arbetsvillkor

Publicerad: 2014-03-05

Kvinnor i arbetaryrken har de sämsta villkoren på en rad områden i arbetslivet. Det gäller arbetsmiljö, arbetstider och anställningstrygghet.

Det framgår av en Jämställdhetsbarometer som LO presenterat. LO-rapporten, som jämför villkoren mellan arbetare och tjänstemän, visar att mycket kan vara gemensamt för båda grupperna – som hög arbetsbelastning, att arbeta under tidspress och att ha ett fysiskt och psykiskt ansträngande arbete.

Men det som verkligen skiljer är vilka möjligheter man har att hantera villkoren. Höga krav i arbetet behöver inte vara negativt, men om de kombineras med litet inflytande är det allvarligt för hälsan, konstaterar LO.

De som har minst makt över arbetet, enligt LO-rapporten, är kvinnor i arbetaryrken. Därefter följer män i arbetaryrken och kvinnliga tjänstemän. Mest makt över arbetet har män i tjänstemannayrken.

Ett exempel är att en fjärdedel av arbetarkvinnorna har tillfälliga jobb och mer än hälften arbetar deltid – något som försvårar möjligheten att styra och ha kontroll över arbetssituationen, enligt LO.

De sämre villkoren för kvinnor i arbetaryrken syns i bl a anställningstrygghet, deltidsjobb, arbetsmiljö och arbetstider.

– De servar alla andra i 24-timmarssamhället, säger Ulrika Vedin, utredare på LO.

Här är några exempel som visar på skillnaderna.

Lön: Män i tjänstemannayrken har nästan 20 000 kronor mer i lön per månad jämfört med kvinnor i arbetaryrken. Huvudförklaringen är att kvinnor oftare arbetar deltid.

Övertid: Tjänstemän arbetar ofta över och tar med sig jobbet hem vilket skapar problem att hinna med familj och fritid. Arbetare har sådana problem på grund av främst oregelbundna arbetstider som gör det svårt att hinna med familj och fritid.

Arbetsmiljö: Kvinnor och män i arbetaryrken har i betydligt högre grad än tjänstemän ett fysiskt tungt arbete. Det gäller framförallt byggnadsarbetare och kvinnor i offentlig sektor. Våld och hot är vanligast bland kvinnor i arbetaryrken och ovanligast bland män i tjänstemannayrken.

  • ·LO:s jämställdhetsbarometer ska ges ut årligen i samband med internationella kvinnodagen. Årets upplaga heter Tid, makt och pengar.

Publicerad: 2014-03-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!