Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stress – en spiral utan slut i Europa

Stressen på jobbet kommer bara bli värre. Det tror de flesta arbetstagare i Europa.

Publicerad: 2012-03-29

En ny europeisk arbetsmiljöundersökning visar att stressen på jobbet är utbredd och ett problem för de flesta anställda.

Åtta av tio arbetstagare tror att antalet personer som lider av arbetsrelaterad stress kommer att öka under de kommande fem åren och ungefär hälften tror att arbetsrelaterad stress kommer att ”öka mycket”.

De allra flesta, 86 procent, av européerna håller med om att det är viktigt med god arbetsmiljö för att ett land ska behålla sin konkurrenskraft. Mer än hälften, 56 procent, tycker det mycket viktigt.

Undersökningen är genomförd av Ipsos MORI på uppdrag av Europeiska arbetsmiljöbyrå. 35 000 personer i 36 länder i Europa har fått svara på frågor om sina arbetsvillkor.

En tidigare europeisk undersökning om nya risker på arbetsplatserna visar att åtta av tio chefer tycker att stress är ett problem på företaget. Det innebär att arbetsrelaterad stress är lika viktigt som arbetsplatsolyckor för företagen.

Det finns nationella variationer i synen på stressen. Norrmännen är minst oroade, bara 16 procent, tror att den kommer att öka, mot 83 procent bland grekerna.

I Sverige oroar sig sju av tio för att stressen på jobbet kommer att öka de kommande fem åren. Var tredje tror att den kommer att öka mycket. Kvinnor är mer oroad än männen för stressen, 75 procent mot 65 procent av männen.

Tre av fyra svenskar (73 procent) känner sig väl informerade om arbetsmiljörisker på det egna företaget. Det är fler än det europeiska genomsnittet (67 procent).

Nästan alla (87 procent) tror att en god arbetsmiljö är viktig för att folk ska kunna arbeta längre innan de pensioneras. Den genomsnittliga åldern i Europa när människor slutar jobba är 61,5 år. Fyra av tio européer (42 procent), räknar med att kunna arbeta till 65 år eller länge, medan 17 procent inte tror att de kan arbeta mer än till 59 år.

Publicerad: 2012-03-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!