Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stress i arbetet hotar äktenskapet

Det är inte bara skiftarbete och andra besvärliga arbetstider som kan ställa till problem med relationerna med partnern. Även hur vi har det på jobbet kan störa ett förhållande.

Publicerad: 2012-12-13

I en studie från Australien har forskarna följt 2 054 anställda i åldern 40-44 år som hade en äktenskaplig relation (antingen gifta eller sambo). Syftet var att kartlägga olika psykosociala arbetsmiljöfaktorer och hur de påverkade deltagarnas förhållande.

Det visade sig att personer som hade ett stressigt jobb med höga krav och låg kontroll hade en sämre relation med sin partner. Det gällde också dem vars jobb var otryggt, med tillfälliga anställningar och vikariat.

Sambandet fanns för vart och ett av de olika faktorer och för både män och kvinnor. Det var dessutom så att ju fler pyskosociala arbetsmiljöproblem deltagarna rapporterade desto sämre var stödet från partnern.

Enligt forskarna, Liana Leach och Peter Butterworth, vid Australian National University, är studien, som publicerats i tidskriften Journal of Population Research, unik. Det är första gången man kunnat visa att våra arbetsvillkor, inte bara skiftjobb och långa arbetstider, kan påverka förhållandet.

Folk talar ofta om balansen mellan arbete och familj, men det är viktigt att kunna konstatera att stressiga och osäkra jobb också påverkar människors relationer. Det är ett rätt så tydligt samband vi funnit, menar Liana Leach.

Publicerad: 2012-12-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!