Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stressade kvinnor blir ljudkänsliga

Utmattade kvinnor, som utsätts för stress, blir så ljudkänsliga att de kan bli obehagligt störda även av normala samtal på en arbetsplats.

Publicerad: 2013-01-17

Det visar en studie från Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

I undersökningen ingick 348 personer, både kvinnor och män, mellan 23 och 71 år. Forskarna testade deras ljudkänslighet efter att de fått genomgå olika stressexperiment. De medverkande, som delades in i olika grader av utmattningsnivåer, utsattes för en kombination av fysisk, psykisk och social anspänning i fem minuter.

Resultaten visar att kvinnor som hade en hög nivå av utmattning redan innan stressexperimentet hade en ökad känslighet för ljud jämfört med de övriga.

Vissa upplevde ljudnivåer så låga som 60 decibel som obehagligt starka. Det är nivåer som motsvarar normal samtalston.

Personer med låg utmattningsnivå blev däremot mindre ljudkänsliga direkt efter att ha stressats i de olika momenten.

Före exponeringen för stress var det däremot ingen skillnad i ljudkänslighet mellan utmattningsgrupperna.

– Med tanke på hur vanligt det är att arbeta i miljöer med olika former av störande ljud kan den här överkänsligheten verkligen vara handikappande för den enskilde individen, kommenterar Dan Hasson, docent vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet och forskare vid Stressforskningsinstitutet.

Den nya studien är enligt forskarna den första som på experimentell väg visar på ett direkt samband mellan stress och ljudöverkänslighet. Studien har publicerats i tidskriften PlosONE.

Publicerad: 2013-01-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!