Stressen på jobbet ger ökade vårdkostnader
Arbetsrelaterad stress leder också till ökade vårdkostnader, enligt ny studie.
Publicerad: 2011-09-20
Att stressen har negativa följder på hälsan framgår av åtskilliga studier. Stressen kan drabba i form av ont i ryggen, infektioner och hjärtbesvär. Jobbstress kan också påverka riskfyllda beteenden som rökning och drogmissbruk, samtidigt som det kan leda till minskad fysisk aktivitet och att man äter mer skräpmat.
Färre studier har undersökt sambandet mellan arbetsrelaterad stress och vårdkostnader, men det visas nu i en ny undersökning av Sunday Azagba och Mesbah Sharaf, doktorander i ekonomi vid Concordia University i Montreal.
Enligt studien så besöker anställda som har ett stressigt arbete läkare och vårdinrättningar oftare än de som inte stressar. De söker hjälp för att kunna hantera fysiska och mentala hälsoproblem, som är kopplade till stressen i arbetet.
Slutsatsen forskarna drar är att vårdkostnaderna till följd av stressen kan minska om man satsar på att förbättra arbetsmiljön och ger personalen stöd att hantera stress.
Publicerad: 2011-09-20
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.