Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stressen sliter på tjänstemännen

Tre av tio tjänstemän påverkas negativt av stressen i arbetet.

Publicerad: 2012-03-02

Det framgår av en ny rapport från TCO, där organisationen skapat ett index som ett mått på den totala stressen i arbetslivet. Den väger samman svar från drygt 2 300 tjänstemän på ett antal frågor om faktorer som visat sig påverka stressen, sådant som konflikter, arbetsbelastning, kontroll, uppskattning m m.

Resultatet är en stressbarometer med ett värde på i genomsnitt 30 av 100, d v s 3 av 10 tjänstemän är negativt påverkade av stressen. Ett värde under 25 tecken på hanterbara problem, medan ett medelvärde på mellan 30 och 50 kräver åtgärder, enligt TCO.

Sämsta medelvärdena finns på variabler som rör arbetsbelastning. Nästan sex av tio (57 procent) säger att de är för trötta eller saknar tid för familj och vänner vid arbetsdagens slut, nästan lika många har svårt att koppla av tankarna på jobbet när de är lediga, har en obalans mellan arbetsinsats och belöning och måste dra in på luncher eller arbeta över för att hinna med sina uppgifter.

Kvinnor ligger sämre till än männen överlag. Framför allt gäller det sömnsvårigheter som är betydligt vanligare bland kvinnor.
Svaren är mest positiva när det gäller tryggheten i anställningen och stämningen mellan kollegorna.

Värst drabbade är tjänstemännen inom utbildningssektorn med ett stressindex på 37 samt vårdsektorn och offentlig förvaltning med 31.

– Stressen är årtiondets viktigaste arbetsmiljöfråga. Samtidigt som de flesta trivs med sitt jobb, signalerar rapporten en tickande ohälsobomb som behöver åtgärdas, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Publicerad: 2012-03-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!