Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stressigt att hinna stresshanteringen

Det kan vara stressande att behöva hantera stress. Det framgår av en undersökning från Danmark.

Publicerad: 2011-12-07

Metoder som chefer använder för att få personalen att bli mindre stressade kan tvärtom leda till ökad press på de anställda, enligt studien.

De danska cheferna har fått upp ögonen för att stress kan bli dyrbart för företaget. Därför skickas anställda på kurser, där coacher försöker lära dem stresshantering, mindfulness m m. Men det finns en baksida.

Folk blir stressade ändå och då ger de sig själva skulden, eftersom de fått lära sig hantera besvären och därför borde undvikit stressproblem, enligt forskaren Kirsten Marie Bovbjerg, vid universitetet i Århus.

I en ny bok ”Motivation och missmod”, har hon undersökt arbetsmiljön i två kommunala förvaltningar och intervjuat 25 personer, både chefer och vanliga anställda. Det visar sig att personalen upplever det som att deras chefer pressar dem till att inte vara pressade.

Kirsten Marie Bovbjerg menar att stress uppfattas som individens problem och bristande förmåga, i stället för att ses som ett symptom på en olämplig arbetsplats.

Publicerad: 2011-12-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!