Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stressigt jobb plågar tjänstemän

Tankar på jobbet håller var femte kvinnlig och var femte manlig tjänsteman vaken minst någon natt varje vecka. Det framgår av en ny rapport från TCO.

Publicerad: 2012-01-04

Rapporten ”Att sova med jobbet – tjänstemännens arbetsvillkor” visar på försämrade förhållanden på flera områden, till exempel vad gäller sömnsvårigheter.

Idag innebär stressen på jobbet att var fjärde kvinnlig tjänsteman och var femte manlig hålls vaken på grund av tankar på jobbet minst någon natt varje vecka. För 20 år sedan hade 15 procent av de kvinnliga tjänstemännen svårt att sova på grund av att tankar på arbetet höll dem vakna.

Långa arbetstider, att ofta behöva jobba mer än vad som är tänkt, är ett problem bland TCO-förbundens medlemmar. De som jobbar mycket över ligger högt över genomsnittet både vad gäller att koppla av tankarna på jobbet vid ledighet och sömnsvårigheter. Bland kvinnorna i den gruppen är det dessutom vanligare att känna olust att gå till jobbet. Även fysiskt arbetsrelaterade besvär är betydligt mer förekommande bland de med långa arbetsdagar.

Sämst arbetsvillkor har de med tillfälliga anställningar. I tidigare undersökningar har personer med tillfälliga jobb upplevt att de har lägre kontroll än personer med tillsvidareanställningar, men samtidigt lägre krav på sig i arbetet. Nu är bilden en annan. Andelen som arbetar under hög anspänning, höga krav i kombination med liten kontroll, har ökat med ungefär tio procentenheter på tio år, bland tillfälligt anställda.

– Det är en oroväckande ökning av stressen bland annat orsakad av att allt fler är konstant uppkopplade, får otillräcklig återkoppling från alltmer pressade chefer och har ett livspussel som är svårt att lösa, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.

Publicerad: 2012-01-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!