Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Stressjuka irriterar kollegor

Blir du sjukskriven av stress reagerar chefer och kollegor negativt. De blir irriterade och är oförstående, enligt en ny undersökning.

Publicerad: 2013-01-09

Är du sjukskriven på grund av stress får du inte alltid arbetsplatsens sympati och stöd. Åtminstone om man får tro en ny, dansk undersökning.

Enligt studien så kan kollegorna bli irriterade på den sjuke för att sjukskrivningen innebär att de själva måste täcka upp för den stressade och därmed få en ökad arbetsbörda. De är också rädda för att det ska leda till att de själva blir sjuka.

Intervjuer med chefer visar att de inte ville ta något ansvar för att arbetsplatsen skulle vara en förklaring till stressen. I stället skyller de antingen stressen på faktorer i den sjukas privatliv – eller tvivlar på om den stressade verkligen är sjuk.

Forskarna varnar för en negativ spiral av finanskrisen och den höga arbetslösheten. Ännu fler kan drabbas av stressrelaterade symptom som leder till större krav på de kollegor som är kvar.

Undersökningen kallas Copework och är gjord vid Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Bispebjerg sjukhus. Den bygger på intervjuer från 38 arbetsplatser i Danmark.

•Chefens betydelse för stress och psykisk arbetsmiljö är stor. Det visar en annan dansk undersökning, gjord bland 15 000 medlemmar i FTF, som organiserar lärare, sjuksköterskor, socialarbetare och förskolepersonal.

Enligt undersökningen så kan en dålig chef innebära tio gånger så hög sjukfrånvaro bland personalen, skriver den danska tidningen Avisen.

•Stress är vanligt på svenska arbetsplatser. Enligt den senaste arbetsmiljöundersökningen ”Arbetsmiljön 2011”, säger fyra av tio att deras arbete är stressigt eller psykiskt påfrestande (43 procent av kvinnorna och 35 procent av männen) Det motsvarar 1,8 miljoner sysselsatta.

Publicerad: 2013-01-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!