Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Studenter behöver bättre skydd

Nästan 600 000 personer bedriver idag högre studier i olika former i Sverige och de flesta saknar försäkring ifall de blir sjuka eller arbetslösa.

Publicerad: 2011-06-27

En ny undersökning av Sveriges förenade studentkårer, SFS, på uppdrag av Socialförsäkringsutredningen, dömer ut det nuvarande systemet som komplicerat och svåröverskådligt.

I en mängd fall så hamnar en sjukskriven eller arbetslös student utan skydd.

Utredningen pekar på vikten av ett samlat skydd och föreslår en obligatorisk standardförsäkring för alla som studerar.

Ett annat sätt att öka tryggheten är att införa en jobbgaranti för studerande liknande den som redan finns för arbetslösa unga under 24. En sådan garanti fungerar så att även den som inte kvalar in till a-kassa kan få ersättning för att exempelvis delta i arbetsmarknadsåtgärder.

En särskild rehabiliteringskedja för studenter föreslås också. Idag finns inga rehabåtgärder för att hjälpa den som varit sjuk att fortsätta studera.

//BJÖRN ALQUIST

Publicerad: 2011-06-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!