Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Styrt jobb ger passiv fritid

Ett arbete som man har små möjligheter att styra över leder till mindre fysisk aktivitet på fritiden.

Publicerad: 2012-11-27

Det framgår av en ny studie, som bygger på uppgifter från 170 000 personer i 14 länder, bland annat Sverige. Undersökningen visar att anställda som är mycket stressade på jobbet rör sig mindre när de är lediga. Risken att bli fysiskt inaktivt ökar med 20 procent för personer som upplever hög arbetsrelaterad stress, jämfört med dem som inte känner sig stressade.

Risken gäller framför allt för dem som känner att de har liten kontroll över arbetet, inte så mycket för dem som upplever höga krav.

– Ju mindre kontroll och möjlighet man hade att styra sitt arbete, desto större var sannolikheten att personen var fysiskt inaktiv på fritiden, säger Anders Knutsson, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Sambandet kan förklaras med att stressiga jobb leder till trötthet och större behov av återhämtning. Det skulle därmed öka risken för lite fysisk aktivitet på fritiden.

– Våra resultat tyder på att insatser för att öka den fysiska aktiviteten i befolkningen också kan dra nytta av att beakta faktorer som rör arbetslivet, säger Anders Knutsson.

Studien har nyligen redovisats nyligen i tidskriften American Journal of Epidemiology.

Publicerad: 2012-11-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!