Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Succé för WorkingLife 2011

Över tusen personer fick inspiration och nya kunskaper när arbetslivsdagen WorkingLife 2011 ägde rum på Stockholm Waterfront under torsdagen.

Publicerad: 2011-10-14

– Vi är överväldigade av det stora gensvaret och tackar alla besökare och partners för att ni ville komma. Nytt för i år var bland annat ett stort internationellt deltagande, säger Carina Lindvall, VD för Arbetsmiljöforum.

Hon konstaterar att WorkingLife – som arrangerades för fjärde gången av Du&jobbet och Arbetsmiljöforum – nu är helt etablerat som mötesplats för arbetslivsintresserade.

Årets arbetslivsdag hade integration och ett värdigt arbetsliv för alla som viktigt tema, bland annat talade statssekreteraren Jasenko Selimovic om sina egna minnen av ett fyrkantigt mottagande när han som 20-åring kom till Sverige och på egen hand hittat ett jobb.
– Jag behövde tillstånd för att slippa ha tillstånd att börja jobba….

Vi behöver tänka om och inse att invandrare inte kommer att vandra tillbaka, betonade han.

– Människor måste få känna att vi räknar med att de ska stanna och bygga upp det här samhället, att de är välkomna.

Tilde de Paula, programledare på TV 4 var konferencier och berättade om en egen reaktion när hon utsetts till bästa kvinnliga programledare.
– Inte så dåligt av en liten invandrartjej från Uppsala…

WorkingLife 2011 blandade som tidigare år seminarier med debatter, möten, underhållning och utdelning av priser.

Artisten Pelle Sandstrak, vars liv tidigare styrdes av tvång och tics, slog an tonen för dagen när han i en drastisk monolog berättade om människor som hjälpt honom till ett bra liv.
Det var personer som i sitt arbetsliv vågade gå utanför ramarna och komma nära.
– De som hjälpt mig är störda plus…de finns kvar i mitt hjärta för evigt.

•Våga lyssna på medarbetarna – de har de bästa förslagen, om ni har problem – inse att de finns, skaffa ett arbetsklimat där anställda vågar säga sin mening, tacka för förslagen ni får.

Det är några råd i konsten att dra igång förbättringar på arbetsplatsen från några som borde veta: finalisterna i Du&jobbets tävling om bästa arbetsmiljöidén. De delade med sig av sina erfarenheter i en diskussion i Du&jobbets monter.

Vinnarna i tävlingen blev Skellefteå kommuns städavdelning, som
belönades med diplom och presentkort på 3 000 kronor.

– Fantastiskt kul och uppmuntrande, sade Victoria Berglund, projektledare och Eva Nyström, avdelningschef, när de tog emot vinsten.
Läs mer om pristagarna om bästa arbetsmiljöidén här.

•Kalmar kommun prisades för jämställdhetsarbete.

Jämställ.nu:s resestipendium delades ut av Svenska ESF-rådets generaldirektör Åsa Lindh och SKL:s VD Håkan Sörman.

Jämställ.nu, som arbetar med gemensamma krafttag för jämställdhetsintegrering är ett samarbete mellan fyra aktörer: Sveriges Kommuner och Landsting, Nationella Sekretariatet för Genusforskning vid Göteborgs universitet, Vinnova och Tema Likabehandling.

I motiveringen heter det bl a: ”Kalmar kommun visar med stor tydlighet effekterna av ett strukturerat, genomtänkt och hållbart arbete med jämställdhetsintegrering.”

– Vi är mycket tacksamma och stolta över det fina priset. Det är ett stort erkännande av vårt jämställdhetsarbete och stort beröm till alla de som arbetar med jämställdhetsfrågorna, säger Bertil Dahl, kommunalråd i Kalmar i en kommentar.

•När Laura Hartman talade på WorkingLife 2011 var det första gången hon tog till orda sedan den stora stormen kring Studieförbundet Näringsliv och Samhälle(SNS) bröt ut.

Laura Hartman, då forskningschef på SNS, var redaktör för rapporten ”Konkurrensens konsekvenser. Vad händer med svensk välfärd”. Rapportens slutsats blev att det inte går att påvisa några väsentliga effektivitets- eller kvalitetsvinster av de senaste decenniernas privatiseringar. Det går inte att påvisa motsatsen heller. Mer forskning behövs.

Dessa ganska försiktiga resultat räckte för att rapporten skulle mötas av en massiv kritik från framförallt borgerligt håll. Själv blev hon belagd med munkavle av SNS-ledningen. Detta ledde till att hon sade upp sig, för att istället gå till Uppsala universitet. När historien kom fram i ljuset protesterade en rad andra forskare, varav flera bröt samarbetet med SNS. Till sist avgick SNS:s VD Anders Vredin, som varit den som förbjudit Laura Hartman att yttra sig.

Hur kunde det bli ett sådant ståhej kring en rapport som främst konstaterade att mer forskning behövs? Laura Hartman sade på WorkingLife-seminariet:

– Det här är frågor som har stark ideologisk laddning. Dessutom finns det starka ekonomiska intressen med i bilden.

Forskningsrapporten var menad som en förstudie till en större utvärdering av de senaste 20 årens privatiseringar. Rapporten är i första hand en översikt av den forskning som hittills bedrivits. Laura Hartman sammanfattar de viktigaste slutsatserna så här:

– Kunskapsläget är anmärkningsvärt bristfälligt. Den forskning som ändå finns tyder på att löner och sysselsättning kan ha ökat. Däremot finns det inga belägg för kvalitets- eller effektivitetsvinster.

Publicerad: 2011-10-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!