Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Surfa på jobbet och orka mera

Många arbetsgivare är oroliga över de anställdas privata Internetanvändning under arbetstiden, men borde de vara det?

Publicerad: 2012-04-02

Universitetslektor Lars Ivarsson och tjänsteforskare Patrik Larsson vid Karlstad universitet, menar i en studie att en mer tillåtande attityd kan ha positiva effekter.

Tanken att privat surfande på arbetstiden skadar arbetsprestationen bygger på uppfattningen att man surfar istället för att jobba. Enligt studien är privat surfning främst en välförtjänt paus i hektiska yrken, eller som tidsfördriv i arbeten med mycket väntetid.

– Vi tror att en god arbetsplats ska tillåta de anställda att göra dessa saker, vi försöker komma bort från tanken att det här är arbetsflykt. Man kan inte vara hundra procent effektiv hela tiden, sade Lars Ivarsson, under ett seminarium på International Labour Process Conference.

Enligt dem är det kollektivet som indirekt styr Internetanvändandet. Intervjupersonerna var överens om att privat surfningen inte får påverka kollegor, kunder eller klienter. Det sker på tider som är oproduktiva och på ett sätt som inte gör ledningen upprörd.

”Jag surfar på Internet för att låta min hjärna vila. Jag gör det regelbundet, det är ett sätt att få chans att andas ut” berättar en socialarbetare.

”När jag är klar med alla förberedelser så känner jag ett stort behov av att vila, så då sitter jag ner ett tag och leker med mobilen”, uppger en kock.

De flesta intervjupersonerna tycker om sina jobb och utför dem väl. De använder slösurfning och sociala medier som ett sätta att bli på bättre humör, få ett andrum eller låta hjärnan vila.

Anders Lennartsson

Publicerad: 2012-04-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!