Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Svårt att komma ut ur garderoben på jobbet

Nära var femte LO-medlem tycker inte att de öppet kan berätta om sin homo- eller bisexuella läggning på den egna arbetsplatsen.

Publicerad: 2011-08-05

Det framgår av en opinionsundersökning som LO presenterade i samband med ett seminarium på Pride-festivalen i Stockholm.

LO-medlemmarna har svårast att komma ut, enligt undersökningen: nära var femte, eller 17 procent, tycker inte att de kan vara öppna med sin sexuella läggning på jobbet. Bland samtliga tillfrågade, då inte bara LO-grupper ingår, säger en av tio att de inte kan berätta öppet om de är homo- eller bisexuella.

Enligt undersökningen upplever nästan var femte anställd att det finns fördomar mot homo-, bisexuella och transpersoner på deras arbetsplats. Bara en av tre anställda skulle säga ifrån om någon drar ett nedsättande skämt om HBT-personer. Dessutom säger bara av tre av tio att de känner till hur facket kan hjälpa den som blir diskriminerade eller trakasserad på jobbet.

Undersökningen kommer att redovisas i sin helhet senare i höst.

•Vid Pridefestivalen delade Unionen ut pris till årets HBT-vänligaste arbetsplats. Vinnare är Akzo Nobel Surface Chemistry i Stenungsund. De anställda får 5 000 kr att genomföra ett socialt arrangemang för.

I motiveringen heter det bland annat att Akzo Nobel har ett medvetet arbete för att jobba för inkludering och mångfald, och detta görs tillsammans med de anställda på alla nivåer på arbetsplatsen. Mångfald ses som en tillgång och alla anställda kan vara öppna med sin sexuella läggning och/eller könsidentitet.

Publicerad: 2011-08-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!