Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Svårt att koppla av för många under semestern

Publicerad: 2014-06-23

Semestertider betyder inte alltid avkoppling från jobbet. Många tjänstemän är tvärtom uppkopplade mot jobbet, enligt en ny undersökning.

Fackförbundet Unionen har låtit intervjua drygt 1 000 privatanställda tjänstemän om de kommer att vara tillgängliga för jobbet under semestern.

Svaren visar att drygt var fjärde är tillgängliga för arbete under semestern – minskning från 2013. Men nästan hälften av dessa skulle helst vilja slippa det.

En av fem upplever att ledningen förväntar sig att de är tillgängliga. Nästan fyra av tio kollar sin jobbmail i mobilen när de är semesterlediga. Drygt två av tre har inte någon policy på sin arbetsplats som reglerar när de förväntas vara tillgängliga via mail och mobil.

Vanligaste skälet till att vara tillgängliga under semestern är att underlätta för kollegorna. Att göra det lättare för klienter och kunder är också ett vanligt skäl. Nästan en av fem arbetar under semestern för att slippa hög arbetsbelastning efteråt.

Att jobb och fritid flyter ihop under semestern gör att drygt var fjärde tjänstemän säger att  det hindrar dem från att koppla av. Det är ändå något färre än vid en liknande undersökning ifjol. Då upplevde nästan var tredje tjänsteman att tillgängligheten på semestern var ett hinder för att kunna koppla av.

Publicerad: 2014-06-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!