Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Svårt hitta rätt info på nätet

Använder du dator i arbetet lägger du ner allt större del av tiden åt att leta information. Samtidigt blir mängden information allt mer svåröverskådlig. Följden blir att beslut fattas utan tillräckligt underlag.

Publicerad: 2012-05-14

Det visar en undersökning som marknadsundersökningsföretaget YouGov gjort för andra året i rad, på uppdrag av Canon. Enligt Canon råder det informationskaos på svenska arbetsplatser.

Av undersökningen framgår att den andel som lägger en halvtimme eller mer om dagen på att leta information och dokument har ökat signifikant på ett år, från 43 till 47 procent. Drygt var tionde, 13 procent, lägger en till två timmar om dagen och nära var tionde (åtta procent) lägger mer än två timmar om dagen på att leta, det vill säga från en arbetsvecka per månad och uppåt.

Mer än hälften, 52 procent, fattar dessutom beslut utan tillräckligt informationsunderlag minst varje vecka, trots att de vet att informationen finns. Skälet är att det är för svårt eller tidsödande att ta fram den.

Männen är mer benägna än kvinnor att besluta om saker trots otillräcklig information – 21 procent av männen mot 13 procent av kvinnorna, fattar dagligen beslut grundade på otillräckligt beslutsunderlag.

Publicerad: 2012-05-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!