Svenskar skeptiska mot offentliga upphandlingar
54 procent av svenska folket misstror offentliga upphandlingar, visar en undersökning från Kungliga Ingenjörsakademien, IVA.
Publicerad: 2012-09-12
Över hälften av svenskarna tror inte att offentliga upphandlingar fungerar bra, enligt den enkät som IVAs avdelning för samhällsbyggnad har låtit genomföra. Det är ett resultat av de senaste årens avslöjanden om felaktiga och olagliga upphandlingar, menar IVA. 58 procent anser att köpare och säljare har lika stort ansvar för att regler följs och för att korruption och svartjobb motverkas.
Även organisationen Byggcheferna har ställt frågor om upphandling i sin undersökning Byggchefsbarometern. På frågan om vad som är det främsta skälet till att det görs upphandlingar som strider mot gällande offentliga upphandlingsregler, uppger entreprenörerna bristande kunskap, medan byggherrar och konsulter tror att det är strävan efter att påskynda processen som är den främsta orsaken. Sex av tio chefer i branschen tror att låga anbud kompenseras på annat sätt och hälften tror att bestickning, dvs mutor förekommer.
I det nya numret av Du&jobbets papperstidning berättar Rasmus Persson (c), kommunalråd i Örebro, om kommunens nya upphandlingspolicy. Aktörer som vill ta över driften av en kommunal verksamhet ska inte bara kunna visa upp en tjusig budget, nu krävs även prestationer på det sociala området.
Det kan handla om att anställa ett visst antal personer som står långt från arbetsmarknaden, se till att jämställdhet beaktas, låta medarbetare och brukare få inflytande över verksamheten, ha kollektivavtalsliknande överenskommelser, meddelarfrihet eller arbeta med CSR, socialt ansvarstagande.
– Vi är också tydliga med att det handlar om en politisk vilja att värdera annat än bara priset, säger Rasmus Persson till Du&jobbet.
Publicerad: 2012-09-12
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.