Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Svenskar stressar mest i Europa

Stress i arbetslivet är ett internationellt fenomen. Men svenskarna upplever det mer och är sämre på att hantera stressen än andra i Europa.

Publicerad: 2013-05-16

Bland arbetstagarna i Europa säger hälften (51 procent) att arbetsrelaterad stress är vanligt. Kvinnor tycker det i något högre grad än männen och personer under 55 år högre grad än de äldre.

Svenskarna tycker jobbstress är mer vanligt än den genomsnittlige europén (57 procent).

Stressar mest gör anställda i vård och omsorg, 61 procent av dessa anser att det är vanligt på deras arbetsplatser, 21 procent till och med mycket vanligt.

Drygt hälften av européerna, 54 procent, tycker att stressproblem hanteras på ett bra sätt på arbetet. Sverige ligger under genomsnittet: 49 procent är nöjda med hur det sköts på jobbet.

Osäker arbetsmarknad och omorganisationer är vanligaste skälet till stress på jobbet (72 procent tycker det), följt av antalet arbetstimmar och arbetsbelastning (69 procent). I Sverige tycker de anställda att båda faktorerna är lika viktiga (59 procent).

Det framgår av en undersökning som den europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-Osha) genomfört, bland cirka 16 600 individer i 31 europeiska länder.

•I en undersökning, gjord i Kanada, säger nästan hälften av kanadensarna (47 procent) att jobbet är det som stressar dem mest i tillvaron.

Publicerad: 2013-05-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!