Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Svenskt Näringsliv vill stoppa politik på jobbet

Publicerad: 2018-02-08

Politisk propaganda bör inte tillåtas på jobbet. Det rådet ger Svenskt Näringsliv till sina medlemsföretag inför den stundande valrörelsen.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv rekommenderar sina medlemsföretag att säga nej till partipolitisk verksamhet på arbetsplatsen. Carina Lindfelt, chef för organisationens arbetsmarknadsavdelning, säger till den egna hemsidan:

”Vi anser att betald arbetstid ska ägnas åt arbete. Politisk verksamhet på arbetstid går ut över arbetet och bör därför inte tillåtas.”

Det finns enligt Svenskt Näringsliv ingen laglig rätt för vare sig de anställda eller facket att verka politiskt på sin arbetsplats. Politiska trycksaker och dylikt bör inte delas ut på företaget.

Till Du&jobbet säger Carina Lindfelt:

– Självklart pratar folk om allt möjligt på jobbet. Men arbetet bör inte störas. Det här är rekommendationer vi ger till våra medlemsföretag för att deras vardag ska fungera.

Hur ser du på politiska diskussioner på fikaraster?

– Tycker alla att det funkar med politiska diskussioner på rasten finns det ingen anledning att reagera. Leder det till en irriterad stämning kan det vara en annan sak. Men det går inte att uttala sig i det enskilda fallet.

LO:s förste vice ordförande, Therese Guovelin, reagerar starkt på Svenskt Näringslivs utspel.

– Jag uppfattar det som att de vill ha det tystare på arbetsplatserna. De anställda och de förtroendevalda ska inte utnyttja sina lagstadgade rättigheter. Jag tycker faktiskt att det är trams, det de har skickat ut.

Hon säger att det självklart inte alltid är läge att inleda en politisk diskussion på jobbet.

– Oavsett om man är fackligt eller politiskt aktiv gäller det ju att använda sitt sunda förnuft, och inte störa den som är mitt uppe i arbetet. Men i till exempel fikarummet gäller yttrandefriheten. Facket har alltid rätt att dela ut sin information. Och på den fackliga anslagstavlan kan man sätta upp vad som helst inom lagens ramar.

//JONAS FOGELQVIST

Läs mer om vad Svenskt Näringsliv tycker i frågan.

Publicerad: 2018-02-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!