Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sveriges friaste yrken

IT-specialister och chefer har Sveriges friaste yrken. Mer än sju av tio anser att de har ett obundet arbete, visar nya uppgifter som Du&jobbet kan presentera i sitt nya nummer

Publicerad: 2010-12-03

Att ha ett fritt jobb är en dröm för många. För de flesta chefer och dataspecialister är det verklighet: 73 procent instämmer i att deras arbete är fritt och obundet. Nästan lika vanligt är det bland företagsekonomer, civilingenjörer och företagssäljare. Uppgifterna kommer från Statistiska centralbyrån (SCB) och har tagits fram för Du&jobbets räkning.

De flesta av de friaste yrkena är mansdominerade akademiker- eller tjänstemannajobb. Byggnadshantverkare är det enda LO-yrke som hamnar högt på listan. Allra friast är män i åldern 30-49 år, minst fria är kvinnor under 30.

Lägger man till andra faktorer i arbetsmiljön som handlar om frihet i jobbet, så hamnar även då dataspecialister och chefer högt. Det är sådant som om man kan påverka arbetstiden och bestämma arbetstakten, besluta om hur arbetet ska läggas upp och när uppgifterna ska utföras m m.

På de fria yrkenas minuskonto hamnar att utövarna har alldeles för mycket att göra och att de ofta tvingas arbeta över, hoppa över luncher eller ta med jobbet hem. Bland chefer är det också vanligare att man upplever att arbetet är psykiskt påfrestande.

SVERIGES FRIASTE YRKEN:
(Andel i procent av samtliga sysselsatta i branschen, som håller med om att arbetet är obundet och fritt.)
1. Chefer i stora/medelstora företag 73
2. Dataspecialister 73
3. Företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän 71
4. Civilingenjörer, arkitekter 70
5. Företagssäljare 70
6. Ingenjörer och tekniker 69
7. Byggnadshantverkare 64
8. Redovisningsekonomer, adm.ass m.fl. 60
9. Byggnads- och anläggningsarbetare m.fl. 59
10. Metallhantverk, reparatörsarbetare m.m. 57
(Uppgifterna avser åren 2005/07/09. Minst 400 per bransch måste ha besvarat frågan. Källa: SCB).

•Läs hela artikeln i Du&jobbet nr 10!

Publicerad: 2010-12-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!