Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ta cykeln och slipp gymmet!

Cykla eller gå till jobbet är ett bra och billigt sätt att få motion. Det räcker för att få den dagliga dos fysiska aktivitet som rekommenderas.

Publicerad: 2011-11-24

Det konstaterar Lina Wahlgren, forskare vid Örebro universitet.

Men vad är det då som gör att många ändå tar bilen till jobbet? I sin doktorsavhandling har Lina Wahlgren undersökt vad som kan locka pendlare att börja cykla eller gå till arbetet, och sedan gör det till en vana. Vilka hinder finns som gör att de istället sätter sig i bilen.

Hon har studerat arbetspendlande cyklister i Storstockholm med hjälp av ett enkätverktyg, kallat ACRES (The Active Commuting Route Environment Scale), där hon mätt hur de upplever sin färdväg.

Som förväntat fanns det skillnader mellan cykelvägen i innerstaden eller förorten. Ytterstadens miljö kändes tryggare och mer stimulerande för arbetspendling än innerstadens. Vackra, gröna miljöer lockade till pendling, medan avgaser, trängsel och en väg med många riktningsförändringar var ett hinder för att cykla till jobbet.

– Men forskning visar en koppling mellan hälsa och aktiv pendling. Det finns många anledningar att satsa på aktiv pendling och en färdvägsmiljö om gör att fler känner sig lockade att lämna bilen hemma, säger Lina Wahlgren.

•Hur tar du dig till jobbet? Kommentera gärna här!

Publicerad: 2011-11-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!