Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ta e-postsemester och må bättre

En ny undersökning visar på fördelarna med att inte ständigt kolla e-posten. Du stressar mindre och koncentrerar dig bättre.

Publicerad: 2012-05-10

Blir du också stressad av det stadiga flödet av mejl i inboxen, men har ändå svårt att låta bli att kolla om det kommit något nytt? Ett konkret tips för den som vill minska stressen på jobbet är att ta en paus från e-posten – om det nu är möjligt.

I en amerikansk undersökning tog ett antal testpersoner på ett kontor ”e-postsemester”. De kollade inte sina mejl på fem arbetsdagar, men arbetade i övrigt som vanligt. Under tiden undersökte forskare deras hjärtfrekvens och studerade hur de arbetade vid datorn. Det samma gällde de icke e-postbefriade.

Det visade sig att personalen som hade tillgång till sin e-post hade en konstant hög hjärtfrekvens, vilket är ett tecken på att kroppen är i ständig hög beredskap. Bland de som slapp e-posten varierade hjärtfrekvensen på ett naturligt sätt, en markör för att du är mindre stressad.

I den senare gruppen koncentrerade man sig också längre på en uppgift, medan de som fick e-post hoppade mellan olika dokument och program i datorn, dubbelt så ofta som de som inte kollade sin mejlbox.

Deltagarna som slapp e-posten uppgav också själva i intervjuer att de arbetade mer koncentrerat.

•Du kan läsa hela studien här.

Publicerad: 2012-05-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!