Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ta fram din negativa sida nyttigt skälla ut kollega!

Publicerad: 2014-08-27

Att tänka positivt på jobbet är inte alltid så nyttigt. En ny studie visar att det är viktigt att ta fram även de negativa känslorna.

Vi matas med vikten av att må bra och känna oss tillfreds med jobbet. Och positiva känslor sägs ge positiva följder.

Men du kanske retar dig på dina kollegor, din chef eller på någon kund? Du tycker det är svårt att alltid tänka positivt?

Lugn, nu visar forskare vid universitetet i Liverpool, i motsats till den allmänna bilden, att negativa känslor på arbetsplatsen kan få positiva följdverkningar.

I en analys av ett antal studier på området, som redovisats i tidskriften Human Relations, pekar forskarna framför allt på ilska som en nyttig känsla och en positiv kraft. Om anställda är uppröjda över något på jobbet, är de nämligen mer motiverade att försöka förbättra situationen.

Ett exempel på hur en anställd kan använda ilskan konstruktivt är om hen reagerar på om en chef har behandlat en kollega illa. Den negativa reaktionen kan i det fallet bli användbar för att förhindra att liknande orättvisor upprepas, vilket arbetsplatsen tjänar på.

Vid arbete i team kan negativitet ha också en god effekt, menar forskarna. Det minskar samsynen mellan gruppmedlemmarna. Det blir mer diskussioner, vilket höjer arbetsgruppens effektivitet. Att vara överens och bara hylla varandra, leder inte alltid till bättre välbefinnande och ökad produktivitet, utan snarare till mer självbelåtenhet och ytlighet.

Så du kanske ska ta chansen att skälla ut någon kollega idag. Hänvisa bara till forskningen….

Publicerad: 2014-08-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!