Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ta livets konflikter lugnare och må bättre

Vardaglig stress, som en konflikt på jobbet, kan påverka oss långt senare i livet, enligt en ny studie.

Publicerad: 2013-04-05

Hur påverkar vardagliga irritationer våra liv? Gör de oss starkare och skyddar mot besvär länge fram eller blir de droppen som får bägaren att rinna över?

Det har amerikanska forskare undersökt. Ett antal personer, drygt 700 deltog i studien, fick rapportera sina dagliga stresshändelser och hur de reagerade på dem. Sedan jämfördes deras reaktioner med hur deras psykiska hälsa var tio år senare. De stressfaktorer som ingick var sådant som jobbkonflikter, att gräla med sin partner, sitta fast i bilköer osv.

Det visar sig att deltagarnas negativa reaktioner på vardagsstressen hade ett samband med olika psykiska besvär ett decennium senare, som t ex känslor av vanmakt. Det samma gällde psykiska diagnoser som ångest eller depression. Ju mer negativt man reagerade, desto starkare följder.

Poängen med studien, enligt psykolog Susan Charles, University of California, är att den visar att det inte bara är de riktigt stora händelserna i livet som påverkar hur vi mår psykiskt. Även till synes mindre händelser har betydelse. Det är lika viktigt att försöka hålla sig lugn inför det moderna livets stress, som att äta hälsosamt eller motionera, för att undvika psykiska problem.

Studien har redovisats i tidskriften Psychological Science.

•Läs även: Stressigt jobb tröttar oss även som pensionärer.

Publicerad: 2013-04-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!