Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ta pendeln och må bättre än bilisten!

Publicerad: 2014-09-24

Att åka egen bil till jobbet är skadligt för förarens psykiska hälsa. Därför är cykla, promenera eller använda kollektivtrafik nyttigare sätt att pendla.

Forskning från Storbritannien och Norwich medical school visar att bilpendlarna i större grad än de andra lider av ständig stress eller koncentrationssvårigheter. Ju längre tid arbetstagarna ägnade sig åt att pendla med bil desto sämre mådde förarna.

När forskarna jämförde bilåkandet med kollektivresenärerna så visade det sig att den senare gruppen säger att de mår bättre och är mindre stressade.

Det sistnämnda kanske kan vara svårt att förstå för den som stått sammanpressad i tunnelbane- eller pendeltågsvagnar på väg till och från jobbet – om nu tåget ens kommer i tid…

Men enligt forskarna uppvägs trängsel och förseningar av att buss och tåg ger tillfälle till att läsa, prata med andra och koppla av. Dessutom är det ofta en liten promenad till hållplatsen eller stationen, vilket piggar upp. Rönen bygger på undersökningar av drygt 17 000 pendlare och uppgifter under 18 års tid.

Publicerad: 2014-09-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!