Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ta vara på det svenska sättet att leda!

Publicerad: 2013-11-13

Nya globala koncept för hur företag och organisationer ska styras krockar med svensk företagskultur. En oroande utveckling, enligt forskare.

I en ny avhandling i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet har Päivi Riestola undersökt hur managementkoncept och nya sätt att leda företag fungerar.

Hon följde vad som hände när ett svenskt företag köptes av en stor europeisk koncern och införde en ny modell för ledning. Studien bygger på intervjuer med ett antal chefer på tre avdelningar i företaget, som skulle anpassa sitt ledarskap till ett managementkoncept kallat ”Högpresterande kultur”.

Avhandlingen visar att om inte styrmodellen passar organisationens identitet och företagskulturen, så kommer införandet av det nya konceptet att misslyckas. De nya sätten att leda krockar med de värderingar som finns. Övervakning, kontroll och detaljstyrning ökar, medan handlingsutrymmet och kreativiteten minskar.

Päivi Riestola tycker det är märkligt och oroväckande att Sverige i så hög grad anammat globala managementmodellerna, som t ex Lean och New Public Management, istället för att ta vara på det framgångsrika svenska ledningssättet, med stor del av inflytande och delaktighet.

– Vi har alltför okritiskt tagit till oss globala managementmodeller. Ofta ger dessa sken av att passa bra i Sverige, med begrepp som handlingsutrymme och delaktighet. Men begreppen har en annan innebörd och modellerna är ofta mycket ledningsorienterade.  Att följa dem alltför nitiskt är ingen väg till framgång, säger hon i ett pressmeddelande.

Päivi Riestola har tillsammans med ett antal chefer och några forskarkollegor startat ett projekt för att ta fram en managementmodell, kallat ”Ledarskapsmodell för chefer i Sverige”, som en motkraft mot de globala koncepten.

Publicerad: 2013-11-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!