Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tågvärdar ska använda kroppskameror

Foto: Arriva

Publicerad: 2017-11-06

Allt fler yrkesgrupper använder sig av kroppskameror för att öka säkerheten. Nu ska det prövas bland tågvärdar på lokaltrafiken i Skåne.

Poliser, ordningsvakter, parkeringsvakter och Kronofogdens personal är några exempel på yrkesgrupper som i olika hög grad har provat att använda sig av så kallade kroppskameror, mobila kameror som oftast sätts på bröstet.

Kollektivtrafikbolaget Arriva har under sommaren låtit 10-15 bussförare använda kroppskameror på två busslinjer i Järvaområdet i Stockholm. Nu ska man även låta tio tågvärdar på Pågatågen i Skåne få testa kroppskameror under tre månader. Ambitionen är att öka tryggheten, både hos tågvärdar och resenärer. Om det inträffar något kan filmmaterialet också bli bevismaterial i en eventuell rättegång.

– Jag tror mycket på det här. Men det är inte heller något vi tvingar på någon. Varje chaufför eller tågvärd får själv välja om man vill bära en kamera, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva.

Än har ingen utvärdering av försöket bland busschaufförer på Järvaområdet gjorts. Men inget fall av hot eller våld fångades på film under de tre månader försöket pågick. Inte heller vid ett liknande försök på Västrafik fångades några hotfulla situationer på film.

– Som resenär ser man och tänker på kameran, jag tror att det kan ha en förebyggande effekt, säger Kenny Bungss.

De flesta yrkesgrupper som arbetar med människor, särskilt om man arbetar kvällstid och i miljöer där människor kan vara berusade eller påverkade, upplever hotfulla situationer. Kenny Bungss tror därför att kroppskamerorna kommer att bli allt vanligare.

– Ja, det här är ett bra komplement till andra trygghetsskapande åtgärder. Och jag ser inga negativa effekter.

Publicerad: 2017-11-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!