Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tandskada under lunchen var arbetsskada

Skadar man sig under en beordrad lunch på en kurs i jobbet är det en arbetsskada. Det framkommer av ett beslut i Regeringsrätten.

Publicerad: 2010-10-25

Nyhet-101026

En 43-årig bilmekaniker skadade sin tand under en lunch i samband med en kurs han gick i jobbet och anmälde det som arbetsskada. Händelsen inträffade i januari 2007. Nu har målet avgjorts i Regeringsrätten, som dömer till mannens fördel.

Skadan uppstod när en kollega råkade stöta till ett glas över mannens tänder så att en framtand gick sönder. Han sökte om ersättning för tandvårdskostnaderna enligt lagen om arbetsskadeförsäkring. Försäkringskassan sade nej. Enligt Försäkringskassan hade lunchen ingen anknytning till arbetet, bara förtäring och social samvaro, och därmed inget olycksfall i arbetet.

I länsrätten fick mannen rätt, men Försäkringskassan överklagade till kammarrätten, som gick på kassans linje. LO-TCO Rättsskydd gick till Regeringsrätten, som nu avgjort ärendet.

Enligt Regeringsrättens dom finns det händelser som kan betraktas som olycksfall i arbetet – även om de inte inträffar på arbetsplatsen. I ett tidigare fall ansåg Regeringsrätten att förtäring i samband med ett kundbesök var ett sådant. Det gäller däremot inte om olyckan inträffar på en lunchrestaurang. Men det här fallet är speciellt. Bilmekanikern deltog i en internatkurs som arbetsgivaren anordnade och lunchen var ett led i den. Tandskadan har därmed ett samband med hans arbete och ska ersättas av arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad: 2010-10-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!