Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tänk mycket i jobbet och bli en skarp pensionär

Publicerad: 2014-04-10

Ett intellektuellt stimulerande jobb hjälper dig att behålla ett skarpt sinne långt efter pensionen.

Att jobbet kräver mycket av dig kan kanske verka stressande. Men ett utmanade arbete där du behöver lösa problem, hantera information, osv har andra fördelar längre fram i livet.

En ny studie från USA visar att personer med sådana yrken har större möjligheter att behålla goda mentala funktioner när de blir äldre. Skillnaderna mellan stimulerande och monotona jobb fanns kvar även efter att forskarna kontrollerat för andra faktorer, som utbildning, hälsa och ekonomiska förhållanden.

De amerikanska forskarna pekar ut yrken som läkare, finansanalytiker, lärare och advokater, som sådana mentalt krävande jobb vars utövare kan glädjas åt att ett skarpt intellekt även efter att de gått i pension. Det samma gäller chefer med personalansvar som ska kunna ha många bollar i luften.

I andra änden av spektrat finns folk i ensidiga jobb, som att stå vid ett löpande band.

Men det finns hopp även för den som har ett monotont arbete. Jobbet betyder nämligen inte allt för om vi ska behålla en mental skärpa långt upp i åren. Läsa böcker, spela spel, umgås med vänner är lämpliga fritidsaktiviteter för att hålla hjärnan aktiv.

En förklaring är att det är med hjärnan som med kroppens muskler: om du använder hjärnan mycket så blir den starkare, om inte så kan den förtvina.

Studien är gjord vid Colorado State University och publicerad i tidskriften Journal of Occupational Health Psychology. Den bygger på uppgifter från nära 4 200 personer, insamlade med intervjuer från 1992 med två års mellanrum.

Publicerad: 2014-04-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!