Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tegnell: Var vaksamma på psykisk ohälsa

Jobba hemma om du kan. Så kommer Folkhälsomyndighetens rekommendation att vara hela hösten. Men statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanar arbetsgivare att vara extra vaksamma på psykisk ohälsa.

Publicerad: 2020-07-31

Folkhälsomyndighetens rekommendationer kvarstår, meddelade Anders Tegnell på torsdagen.

Folkhälsomyndigheten meddelade på torsdagen att man behåller rekommendationerna kring att jobba hemma om man kan.

– Vi fortsätter med rekommendationen att arbeta hemifrån så mycket som möjligt. Det gör att kollektivtrafiken blir mindre belastad och de som måste vara på jobbet kan resa dit utan risk att bli smittad, sa Anders Tegnell på en presskonferens under torsdagen.

– Vi räknar med att det kommer att fortsätta så här åtminstone fram till årsskiftet och sedan får vi se framåt hur det blir med rekommendationerna, fortsatte han.

Flera undersökningar har visat att många som arbetat hemma har känt sig isolerade under våren. På Folkhälsomyndigheten är man också medvetna om att det finns risker med utdraget hemarbete.

Under torsdagen fick Anders Tegnell frågan om vilka risker som finns med att jobba hemma.

– Psykisk ohälsa. Vi har inte mätt detta än men vi vet att det kan bli problematiskt. Det är viktigt att arbetsgivarna vet att de fortsatt har ett ansvar att hålla sina anställda friska, sa Anders Tegnell som i andra intervjuer också konstaterat att det finns mycket som talar för att vi aldrig kommer tillbaka till det arbetsliv som en gång var. Att corona-pandemin blir ett slags ”kick-off till ett mer digitalt arbetssätt”.

Dagens Nyheter har varit i kontakt med ett flertal stora arbetsgivare och frågat hur de tänker gällande hemarbete under hösten. Flera företag planerar en långsam återgång från distansarbete till arbete på kontoret. På Energibolaget Fortum ska hälften av personalen arbeta hemifrån, hälften på kontoret, utifrån ett rullande schema.

På Ica-gruppens huvudkontor planerar man för att personer som har de viktigaste tjänsterna ska arbeta från kontoret i höst och att det därefter blir en ”kontrollerad upptrappning”. På Vattenfall ska en tredjedel av personalen återgå till kontoret den 1 september.

//OSCAR MAGNUSSON

Läs mer: Chefen: så gör vi för att få distansarbetet att fungera.

Vill du som chef eller skyddsombud lära dig mer om arbetsmiljö? Här är kursen för dig.

Publicerad: 2020-07-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!