”Tid upplevs olika av alla”
INSIKT På en arbetsplats behöver vi förstå att olika personer har olika sätt att uppleva och hantera tid. Genom att prata om tid kan det synliggöras. Det menar forskaren och författaren Jonas Hjalmar Blom som skrivit boken ”Du hinner”.

Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2025-03-07

Varför behöver vi mer kunskap om tid?
– Upplevelsen av tid kan skilja sig ganska mycket åt från person till person. Det är ofta skillnad mellan vad klockan visar och den tid vi upplever. På en arbetsplats behöver vi förstå att olika personer har olika sätt att hantera och tänka om tiden och arbeta med hjälp av tiden.
– Arbetsplatser styrs ju ofta efter den kronologiska klockan. Det är helt rimligt för det är klockan som gör att vi kan samordna människor. Men det som är mycket tid för den ena kan vara lite tid för den andre. En person tycker att de inte kan jobba utan att planera i en kalender med tydliga tidsramar, något som kan bli kontraproduktivt för en annan.
Hur påverkar synen på tid arbetsmiljön?
– En arbetsplats har ofta ett visst sätt att se på tid, en tidskultur. Det kan till exempel handla om hur man ser på en deadline, är det stenhårt eller kan man skjuta på den? Den som inte riktigt stämmer in i den normen känner ofta en viss stress att fogas sig.
– Det är till exempel vanligt med en tidskultur där det innebär status att ha mycket att göra. ”Det har kört ihop sig, det är mycket nu” kan man säga. Men det signaleras att man är en person som är viktig på jobbet just för att man gör mycket, inte för att det man gör är bra. Det skapar onödig stress.
Du skriver att språket påverkar vår syn på tid-hur då?
– Tiden är så abstrakt så vi måste ofta använda metaforer, till exempel att likna den vid någonting som rör sig. Då kan man göra skillnad mellan om det är jag som rör mig och tiden som står stilla eller om det är tiden som rör sig och jag som står stilla. I forskningen har man sett att personer som ser sig som att de är de som rör sig i tiden har en större upplevelse av kontroll och är mindre stressade.
– Det finns en stor vinst med att prata om hur man talar om tid, det kan vara en ögonöppnare.
Rekordmånga är sjukskriva på grund av stress och vittnar om en tidsbrist, hur tänker du kring det?
– Arbetstiden är den samma sedan 70-talet men produktionen per person är mycket högre. Vi människor har en tendens att tycka att ju mer stressade vi är desto viktigare tycker vi att oviktiga uppgifter är. När en stressad person får en ny uppgift, reflekterar hen sällan om den verkligen behöver göras, utan tar in den i schemat och gör den. Men det är orimligt att bara lägga till fler och fler uppgifter. Vi måste ställa oss frågan, är allt det här som vi gör, så viktigt? Varför?
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.