Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Tidigare chef åtalas för vargattacken

Publicerad: 2016-01-28

Drygt 3, 5 år efter händelsen när en djurskötare på Kolmårdens djurpark dödades av en vargflock åtalas nu den förre chefen. Brottsrubriceringen är arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Den omskrivna vargattacken på Kolmårdens djurpark får nu ett rättsligt efterspel. Åklagaren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Jan Olof Andersson, har beslutat väcka åtal för vargattacken mot djurskötaren.

Den kvinnliga djurskötaren avled den 17 juni 2012 efter att ha blivit attackerad i varghägnet på Kolmården. Kvinnan var ensam i varghägnet när händelsen inträffade.

Nu åtalas Kolmårdens djurpark och den dåvarande zoologiske chefen för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död, efter den tragiska händelsen. Djurparken riskerar dessutom att få betala fyra miljoner kronor i arbetsmiljöbot.

Åklagaren menar att arbetsgivaren brustit i säkerheten på en rad områden, bland annat borde personalen inte ha fått arbeta ensamma i varghägnet. Tidigare tillbud som inträffat hade inte heller lett till några åtgärder. Brottet betraktas som grovt och det är den förre chefen som haft arbetsmiljöansvaret, enligt åklagaren.

Efter dödsolyckan har parkens besökare inte längre möjlighet att besöka vargarna i hägnet i sällskap av djurskötare. Personalen ska inte heller längre ha någon direktkontakt med vargarna

Publicerad: 2016-01-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!