Tidning anklagas för skyddsombuds död
Publicerad: 2018-01-25
Mediebolaget Mittmedias hårda tag för att bli av med huvudskyddsombudet Sanna Wikström orsakade hennes död. Det anser både hennes sambo och flera kollegor, berättar tidningen Journalisten.
Tidningen Gefle Dagblad ingår i mediekoncernen Mittmedia. I början på 2016 var Sanna Wikström huvudskyddsombud på både tidningen och hela koncernen. I april samma år skickade hon i egenskap av huvudskyddsombud ett mejl till alla anställda där man tog upp att man ansåg det olämpligt att redaktionen inte på ett tidigt stadium informerats om ett mordhot som riktats mot tidningens chefredaktör Anna Gullberg. Chefredaktören sade sig vara chockad av skyddsombudets kritik.
Nästa dag fick Sanna Wikström ett oväntat besked. Arbetsgivaren meddelade att hon var avstängd från jobbet. Företaget anklagade nu Sanna Wikström för illojalitet och menade att hon hade en koppling till mannen som hotat chefredaktören.
En anklagelse helt utan grund, enligt Journalistförbundet och det lokala facket på tidningen.
Det slutade med att Sanna Wikström godtog ett avgångsvederlag på två årslöner.
– Det var vidrigt hanterat av arbetsgivaren. Helt vansinnigt. Om det hade funnits någon som helst substans i anklagelserna kan man fråga sig varför arbetsgivaren inte varslade henne om avsked. I stället valde man att betala två årslöner för att hon skulle sluta. Det är obegripligt, speciellt i ett företag som är i en besvärlig ekonomisk situation, säger Tomas Backlund, ordförande i journalistklubben, till Journalisten.
Sanna Wikström kunde dock inte släppa att hon blivit anklagad för illojalitet. Efter en tid gick hon in i en depression som tog sig uttryck i aptitlöshet. Hon hamnade på sjukhus och vid sin död vägde hon bara 40 kilo.
Mittmedias ledning beklagar Sanna Wikströms död men anser inte att de gjort något fel i samband med att hon slutade. De vill heller inte kommentera enskilda personalärenden.
Under 2017 var det ytterligare ett skyddsombud på Gefle Dagblad som blev avstängd och hotades med avsked. Hen slutade senare genom en frivillig överenskommelse.
Fler medarbetare på Mittmedia vittnar också om att flera medarbetare mer eller mindre mobbats bort från tidningarna i samband med sparpaket. Företaget har nu tagit fram en åtgärdsplan för att förbättra arbetsmiljön efter att man fått tuff kritik i arbetsmiljöenkäter.
//OSCAR MAGNUSSON
Läs Tidningen Journalistens text här
Publicerad: 2018-01-25
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.